top of page

Äitiysfysioterapia

Mitä äitiysfysioterapiassa tapahtuu?

Fysioterapiakäynti alkaa ensin perusteellisella haastattelulla. Haastattelussa selvitetään, miksi olet hakeutunut vastaanotolle ja mikä on tavoitteesi. Minä toimin ohjaajana matkallasi mutta sinä itse teet työn!

 

Haastattelun jälkeen tutkitaan perusteellisesti kehon tila. Etäfysioterapiassa tutkiminen tapahtuu niin, että sinä teet testiliikkeitä joita minä analysoin videokuvan ja sinun kertoman tuntuman mukaan. Etäfysioterapiassa parasta on se, että sinä itse opit kehostasi vielä enemmän, kuin läsnäfysioterapiassa. Näiden testien aikana tulet huomaamaan mahdollisia puolieroja ja heikkouksia, mutta myös vahvuuksia! Pikkuhiljaa harjoittelun myötä, positiivisella vahvistamisella ja vahvuuksia hyväksi käyttäen, opit kehostasi valtavasti.

Kotiohjaus on tärkeä osa fysioterapiaa ja kuntoutumista. Ohjaan sinulle esimerkiksi kehon kannatusharjoitteita, lantionpohjanharjoitteita ja keskivartalotreenejä, mutta tärkeää on se, että itse opit käyttämään kehoasi optimaalisemmin arjessa. Usein kuormittavat liikemallit estävät kehoa palautumasta synnytyksestä, joten minun tehtäväni on kertoa sinulle näistä ja ohjata sinua käyttämään kehoasi paremmin.

Yleisimmin äitiysfysioterapiassa käydään 1-3 kertaa, mutta pidemmätkin jaksot voivat olla tarpeen, jos vaivoja on paljon ja ne vaikeuttavat arkea huomattavasti.

DSC02315.jpg

Kenelle äitiysfysioterapia on tarkoitettu?

Äitiysfysioterapia on tarkoitettu sekä raskautta suunnitteleville, raskaana oleville tai synnytyksen jälkeen. Tyypillisimpiä oireita, miksi äitiysfysioterapiaan hakeudutaan, ovat:

-vatsalihasten erkauma

-virtsankarkailu

-ryhdin kannattelemisen vaikeus

-liikuntaohjaus synnytyksen jälkeen tai raskauden aikana

-lantion alueen kiputilat

-gynekologiset laskeumat tai paineen tunne lantionpohjassa

-fysioterapeuttinen jälkitarkastus raskauden jälkeen

-abdominoplastian eli erkaumaleikkauksen jälkikuntoutus

-sektio-, tai episiotomia-arpien hoito

Äitiysfysioterapiaan voi tulla, vaikka ei olisikaan synnyttänyt, jos kärsii lantion- tai keskivartalon oireista. Äitiysfysioterapiaan voi myös tulla, vaikka synnytyksestä olisi jo pidempi aika. Näiden ongelmien kuntouttamisessa ei ole eräpäivämäärää!

bottom of page